Maruku Sapa suka maruku...setelah berkali2 RnD saya lakukan, akhirnya saya dapat maruku yang Krapp.. Krupp..😋😋 Asalnya sekadar suka2 untuk kawan2 dan saudara mara. Saya mengajar, x dapat nk penuhi permintaan yang semakin meningkat apalagi untuk pengeposan..jd saya nak sedekah resepi mga bermanfaat. Sebungkus tepung maruku babas Sebungkus tepung pulut cap 3 kambing(nak dpt kan maruku lebih ranggup) Guna sukatan sudu sup tu bahan dibawah👇 1 sdu serbuk kari daging babas 1 sdu serbuk cili 1 sdu jemuju 2 sdu majerin/ 1 sdu minyak sapi 1 sdu udang kering yg dh dblnd kering. . . Hancur ek.. Nnti tersekat dekat acuan Garam halus. 1 kotak kecil santan dblnd dengan 6 ulas bawang putih 1 kotak air suam.(guna sekotak je, ni dapat untuk 2 adunan) Daun kari secukupnya. Caranya: #Gaulkan semua bahan kering, masukkan majerin/minyak sapi, Ramas2 hingga sebati. #Masukkan 1 kotak shj santan td, bersama 3 kotak air masak.. Gaul dlu jika masih keras masukkan sedikit lg air.. Biasanya sy guna 3 1/3 kotak air.. Pd yg tak pro lg, masuk sikit2 dlu ek.. #Uli smpi x melekat di tangan n mudah dpress pd acuan. Sy guna acuan plastik shj.. #Press buat lingkaran pada kertas minyak coklat pembungkus nasi lemak tu.. Bru goreng dgn api sederhana.. dan balik2 kan maruku.. Kalau api perlahan atau kuat sangat nnti x ranggup.. Pandai2 ek.. Masukkan daun kari ke dalam minyak untuk lebih aroma.. Selamat mencuba. #marukuranggupsaya #like1ksayakongsiresepi #poyobetulgurauje #nantisayashareresepi credit : Azie Mazidah‎ #mahn

Our Favorite Southern Buttermilk Biscuits (Ala ala Texas Chicken Honey Butter Biscuits) The only biscuits I’ve ever made they were so flaky and came out perfectly. Will definitely be making these again! Here is the recipe if you want to try. Similar to the scone but this one isn’t sweet. Biscuits can do it all breakfast, lunch and dinner and everything in between! I like mine with butter and jam! Bahan-bahan: 1/2 cawan mentega, beku, simpan dalam freezer overnight (potong kecil) 2 1/2 cawan tepung naik sendiri 1 cawan buttermilk sejuk 2 sudu besar butter, cair atau honey (untuk memberus) Cara Membuatnya: Langkah 1 Panaskan ketuhar hingga (230c) 450f. Masukkan tepung, dan frozen butter (di potong kecil-kecil) dalam satu bekas,kemudian gaul ramas dengan hujung jari sehingga mendapat teksture seakan2 serbuk roti. Sejuk kan 10 minit di dalam freezer. Langkah 2 Keluarkan dari freezer, Buat lubang ditengah-tengah bancuhan, masukkan buttermilk sejuk, guna spatula, sudu kayu atau tangan anda dan kacau sebanyak 15 kali. Doh akan melekat. Langkah 3 Tabur sedikit tepung ke atas tempat menguli, keluarkan doh uli dengan tangan sahaja, kemudian guna pin rolling, “canai lipat canai” seperti kita membuat puff pastry sebanyak 4 kali ulangan. Langkah 4 Canai doh setebal 1/2 inci dan terap dengan acuan bulat 2 1/2 inci, terap sampai habis. (Terap guna gelas pun boleh) Langkah 5 Bakar pada (230c) 450f selama 10 - 12 minit atau sehingga kuning keemasan di permukaan biscuits. Keluarkan dari oven, berus dengan butter cair atau honey Sejukkan atas jaringan dan hidangkan bersama butter dan jem pilihan anda atau gravy. *Pengganti Buttermilk* Untuk setiap cawan buttermilk, anda boleh menggunakan 1 sudu cuka putih atau jus lemon ditambah susu yang cukup untuk mengukur 1 cawan. Kacau, kemudian biarkan selama 5 minit. Note: Let me know if you want the recipe in English, thanks! #southernbiscuits #biscuitsnotscones

Our Favorite Southern Buttermilk Biscuits (Ala ala Texas Chicken Honey Butter Biscuits) The only biscuits I’ve ever made they were so flaky and came out perfectly. Will definitely be making these again! Here is the recipe if you want to try. Similar to the scone but this one isn’t sweet. Biscuits can do it all breakfast, lunch and dinner and everything in between! I like mine with butter and jam! Bahan-bahan: 1/2 cawan mentega, beku, simpan dalam freezer overnight (potong kecil) 2 1/2 cawan tepung naik sendiri 1 cawan buttermilk sejuk 2 sudu besar butter, cair atau honey (untuk memberus) Cara Membuatnya: Langkah 1 Panaskan ketuhar hingga (230c) 450f. Masukkan tepung, dan frozen butter (di potong kecil-kecil) dalam satu bekas,kemudian gaul ramas dengan hujung jari sehingga mendapat teksture seakan2 serbuk roti. Sejuk kan 10 minit di dalam freezer. Langkah 2 Keluarkan dari freezer, Buat lubang ditengah-tengah bancuhan, masukkan buttermilk sejuk, guna spatula, sudu kayu atau tangan anda dan kacau sebanyak 15 kali. Doh akan melekat. Langkah 3 Tabur sedikit tepung ke atas tempat menguli, keluarkan doh uli dengan tangan sahaja, kemudian guna pin rolling, “canai lipat canai” seperti kita membuat puff pastry sebanyak 4 kali ulangan. Langkah 4 Canai doh setebal 1/2 inci dan terap dengan acuan bulat 2 1/2 inci, terap sampai habis. (Terap guna gelas pun boleh) Langkah 5 Bakar pada (230c) 450f selama 10 - 12 minit atau sehingga kuning keemasan di permukaan biscuits. Keluarkan dari oven, berus dengan butter cair atau honey Sejukkan atas jaringan dan hidangkan bersama butter dan jem pilihan anda atau gravy. *Pengganti Buttermilk* Untuk setiap cawan buttermilk, anda boleh menggunakan 1 sudu cuka putih atau jus lemon ditambah susu yang cukup untuk mengukur 1 cawan. Kacau, kemudian biarkan selama 5 minit. Note: Let me know if you want the recipe in English, thanks! #southernbiscuits #biscuitsnotscones